אחד המערכונים הכי אהובים של הגשש החיוור הוא על הזוג שמתגרש ועל המוביל "הליקופטר" שבא להעמיס את חלקו של הבעל בתכולת הדירה – את החוט מאריך.
מדובר באחד המערכונים הכי אהובים בכל הזמנים, שנותן לנו הצצה ודרך הסתכלות מצחיקה (מאוד) על אחת המחלוקות היותר מאתגרות בהליכי גירושין – חלוקת תכולת הדירה/בית המגורים.
תאמינו או לא לפעמים חלוקת תכולת הדירה שנראית לנו פשוטה וקלה באופן יחסי, ובהשוואה לגיבוש הסכמות בנושא משמורת, חלוקת זמנים עם הילדים, תשלום דמי מזונות וחלוקת נכסים משמעותיים כמו דירה/בית מגורים, כספי פנסיה, עסקים, חברות מכוניות ועוד- היא לא פשוטה בכלל, וגיבוש ההסכמות אורך זמן.
א
תם שואלים למה? לדעתי ברוב המקרים הסיבה היא רגשית ולא רציונלית. למשל, כשמשאירים את הדיון על חלוקת התכולה לסוף, בני הזוג מרגישים גם הם שסוף התהליך מתקרב, ולמרות הרצון המוצהר "לסיים כמה שיותר מהר" יש משהו מפחיד/מרתיע בלסיים. כל זמן שיש דיונים, פגישות, משא ומתן ומחלוקות- הנישואין לא מסתיימים באופן רשמי ויש שמעדיפים להיות אפילו בסיטואציה הזו ולא במצב החדש.
כך גם במקרים שבהם אחד מבני הזוג לא רוצה להתגרש: דיון ארוך על חלוקת תכולת הדירה (על כל פריט ופריט) יידחה עוד קצת את הקץ.
יש בני זוג שעבורם הדיון על חלוקת הרכוש יאפשר להם לקבל משהו אחר שהם רוצים יותר. היו בחדר הגישור שלי גם מקרים שבהם הדיון על חלוקת התכולה הפך את רוב ההסכמות בין בני הזוג והצריך חשיבה יצירתית.
אז איך מחלקים את תכולת הדירה/בית המגורים?
האפשרות הטובה ביותר: בהסכמה! אני ממליצה לכל אחד מבני הזוג לערוך רשימה של מה שהוא היה רוצה לקבל, וכששני בני הזוג רוצים את אותם חפצים – עורכים הגרלה. זו נקראת חלוקה בעין – כלומר חלוקה בפועל של כלל התכולה.
אפשרות נוספת: אחד מבני הזוג רוכש מהאחר את חלקו בתכולה. כאן יש צורך בגיבוש הסכמה ביחס לשווי התכולה. לא אחת מתעוררים קשיים בהערכת השווי, שכן כל מוצר או רהיט שאנחנו קונים – ברגע שהוא הוצא מאריזתו המקורית – הוא מאבד מערכו ובנוסף צובר בכל שנה פחת. יש שאומרים שמוצרי חשמל צוברים פחת של 5%-10% לשנה וריהוט צובר פחת של 10%-20% בשנה. כל המוצרים הוותיקים בני 10 שנים ויותר – מוערכים באופן סמלי.
הערכות שווי תכולה לצרכי ביטוח לדעתי, לא רק שלא מסייעות אלא אפילו מקשות, שכן הערכות הביטוח נועדו לבטח אותנו מפני מקרים שבהם ניאלץ (בגלל אסון כזה או אחר) לרכוש מחדש את כל תכולת הבית כולה והן לא באמת מעריכות את שווי הרכוש הקיים בזמן אמת. בנוסף וכמו שאתם בטח יודעים – לא אחת ישנה נטייה להגזים בהערכת שווי התכולה וההערכה לא תמיד משקפת נכונה את המצב בפועל.
יש עוד אפשרויות יצירתיות ולא שגרתיות שאני מעלה בפני בני הזוג בדיון על חלוקת הרכוש.
בכל מקרה אני תמיד מזכירה לעצמי להסתכל על הדברים בצורה יותר רחבה ולזכור שלרוב ההתעקשות היא לא באמת על חוט מאריך.
סוף שבוע נפלא
Comments